keskiviikko 6. elokuuta 2014

Hullut päivät ja Sofi Oksanen

Julkaistu Päiväkävelyllä torstaina 10. lokakuuta 2013

Minulla oli suunnitelma. Töiden jälkeen käyn Kirjasto 10:ssä hakemassa tyttären varaamat kirjat ja sitten kipaisen kirjakauppaan ostamaan Pasi Ilmari Jääskeläisen tänään ilmestyneen kirjan Sielut kulkevat sateessa. Hyvä suunnitelma.

Suomalaisessa kirjakaupassa oli Sofi Oksanen, vaikka ALE olisi riittänyt uuden kirjan löytämistä vaikeuttamaan. Katsoin kaunokirjallisuuden, katsoin jännityksen, uutuudet, kiersin kaupan keskellä olevan palvelutiskin. Eipä näkynyt missään kirjaa. Sinnikkäänä ja ehkä hieman tyhmänä ihmisenä tarkistin, josko uutuus olisi laitettu alennuskirjojen tai pokkarien joukkoon. Scifiä ja fantasiaa ei päässyt katsomaan, sillä sen alueen edessä istui Sofi Oksanen kertomassa kirjoistaan. Ja hänen edessään ja ympärillään oli kuulijoiden joukko.

Akateemisessa kirjakaupassa asiat eivät olleet yhtään paremmin. Hullut päivät olivat vallanneet kirjakaupan ja joka puolella oli vain keltaisella haamun merkitsemiä kirjoja. Hei, missä täällä ovat uutuudet, teki mieleni huutaa. Mutta eipä sitä olisi kukaan siinä hulluudessa kuullut. Kirjojen paljoudesta löysin kotimaisen kirjallisuuden klassikot, mutta ei tänään ilmestynyt kirja voi siinä yhteydessä olla.

Palasin Suomalaiseen. Kysyin myyjältä, missä on tänään ilmestynyt Jääskeläisen Sielut kulkevat sateessa. Myyjä katsoi koneelta, sanoi kirjan olevan uutuuksissa ja varmuuden vakuudeksi osoitti sormella ja sanoi ”Tuolla”. No, ei sitä sielläkään ollut. Kysyin toiselta myyjältä, joka kiltisti kävi läpi kaikki mahdolliset paikat. ”Kirja on kyllä saapunut, mutta se on varmaan siirretty Sofi Oksasen tieltä pois. Meillä oli Sofi Oksanen vieraana”. Tiedusteltuani asiaa sain kuulla, että Kampin Suomalaisessa kirjakaupassa kirjaa on.

Siellä kiertelin uutuudet, kaunokirjallisuuden hyllyt, myyntitiskin jne. Ystävällinen myyjä etsi minulle kirjaa joka paikasta, kävi varastossakin. Lopulta kirja löytyi jännityskirjojen hyllystä, jota en ollut edes huomannut. Se kun näytti olevan tietokirjojen osastolla.


Sielujen lukemisen aloitan illalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti